2019-06-06 06:17:42• hírek • közlemény

A közös agrárpolitikáról egyeztettek

Magyar Lóránd parlamenti képviselő a képviselőház mezőgazdasági bizottságának küldöttségével Párizsban járt az elmúlt napokban.

A Franciaországgal való kapcsolatok megerősítése, újabb együttműködési lehetőségek, illetve a tapasztalatcsere volt a célja annak a küldöttségnek, melynek tagjaként Franciaországban tett látogatást Magyar Lóránd parlamenti képviselő. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakember a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által összeállított delegáció tagjaként utazott Párizsba, és találkozott Luca Niculescuval, Románia párizsi nagykövetével, a Francia-Román Barátság Csoport tagjaival, továbbá Laurent Grandinnal, a Francia Friss Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökével és Claude Cochonneau-val, a Francia Mezőgazdasági Kamara elnökével.


„A francia fél hozzáállása nagyon pozitív az Európai Unió közös agrárpolitikája kapcsán. Olyan változásokat sürgetnek, amelyek az erdélyi, romániai gazdálkodók számára is fontosak, legyen szó például az agrártámogatási rendszer fejlesztéséről, vidéken induló vállalkozások támogatásáról, vagy a klímaváltozás hordozta veszélyek csökkentéséről” – mondja Magyar Lóránd.



A francia parlamentben a küldöttség találkozott a helyi törvényhozásban dolgozó gazdasági bizottság tagjaival, és ezen a találkozón is a közös agrárpolitika alakítása volt a téma.


Magyar Lóránd elképzelése főleg az agrártámogatások maximalizálása kapcsán különbözik a romániai küldöttség többi tagjának a véleményétől. Mint megtudtuk, a szatmári képviselő álláspontja szerint a támogatások maximalizálása két feltétellel valósulhat meg. Egyrészt, a közös agrárpolitika költségvetése nem csökkenhet, másrészt fontosnak tartaná, hogy a maximalizálásból származó többletből növekedjen a kis gazdaságok támogatásának mértéke.


Az országgal való kapcsolattartás kiemelten fontos és többrétű. A jelenleg is zajló Ro-Fr Szezon nevet viselő programban a kulturális eseményeken túl több szektorban is együtt dolgoznak romániai és francia szakemberek, a két ország közötti gazdasági együttműködés 2018-ban pedig rekordot döntött: 9 milliárd eurós eredményt produkált. Franciaország Románia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere, illetve a román gazdaság ötödik legnagyobb befektetői a francia vállalkozások. 2011-ben a hivatalos népszámlálási adatok szerint már 82247 romániai származású személy élt Franciaországban, számuk mára megközelítőleg 300 ezer – csak Párizsban nagyjából 130 ezer romániai él és dolgozik.   

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: